2020. április 10., péntek

The McGarrett kitchen vol. 2. / A McGarrett-konyha 2. rész


I basically dealt with the “boring stuff” this week, which means spending time calculating the size of different items in the kitchen. Putting it shortly: when you have to make a replica but don’t have the measurements, you make an estimation and plan a good looking room, which is still in scale. I usually work in 1 inch scale, it means 1 foot in real life = 1 inch in miniature. In our case I can work from the height of the actor as we have plenty of scenes taking place in the kitchen. According to the actor he is 6’1’’ tall, so using this I can determine the height of the kitchen counter and table, the size of the kitchen door, the height of the kitchen, the size of the upper kitchen units. Which is harder to determine is the width of the kitchen. For this calculation I can use screenshots and as we have already have the height of the counters we can calculate the width of them and from this the width of the whole kitchen. It means quite a lot of math and patience, but at the end I hopefully will have the correct figures to work with.
Moving to more important stuff: I checked large number of screenshots this week and found an interesting thing: in season 9 the kitchen had a back door directly to the garden, we see it in the 10th episode, when Steve is attacked in the kitchen. We see that the neighbours’ fence is pretty close, so there is no explanation how McGarrett was managed to get a building permit to build an extension, as in the season 10 episode 2 we see that the same back door opens to a utility room which leads to the garage. The room is a narrow one, but still big enough that it could reach the neighbours’ fence. I don’t know what are the rules on O’ahu, but here you have to leave at least 2,5 yards between the building and the fence, so McGarrett really needs that “immunity and means” to pull this. 


At last, I made some tiny items to the kitchen: as Danny likes the eggs scrambled Steve definitely needs some wooden spatulas to cook. Spatulas are made of European and American walnut. Bottle cleaner is a must in every good household. The last items are definitely not kitchen items, but McGarrett is pretty good in DIY, so why not (made of wood, iron and brass)? 
Until next week,
Aloha,
Orsi
_______________________
Ezen a héten leginkább az unalmas résszel foglalkoztam: azzal töltöttem az időt, hogy kikalkuláljam a különböző tárgyak méretét a konyhában. Röviden: ha egy másolatot kell készítened, de nem állnak rendelkezésedre a méretek, akkor becslést kell alkalmazni, és tervezni egy jól kinéző helyiséget, ami méretarányos is. Általában 1:12-es méretarányban dolgozom, ami a valóságban 12 cm, az miniatűrben 1 cm lesz. Jelen esetben a színész magasságából tudok kalkulálni, mivel számos jelenet játszódik a konyhában. Állítása szerint a színész 185 cm magas, ezt az adatot használva ki lehet számítani a konyhapult, az asztal, a konyhaajtó, a konyha magasságát, valamint a felső konyhaszekrények méretét. Nehezebb megbecsülni a konyha szélességét, de ehhez használhatók a pillanatképek, mivel már tudjuk a pultok magasságát, ebből kiszámolhatjuk a szekrények szélességét, majd ebből arányosítással a konyha teljes szélességét. Ez elég sok matekozást és türelmet igényel, de a végén reményeim szerint a jó számokkal tudok majd dolgozni.
Izgalmasabb vizekre evezve: a héten rengeteg pillanatképet néztem végig, és találtam egy érdekes dolgot: a 9. évadban a konyhának van egy hátsó ajtaja, ami közvetlenül a kertbe nyílik, a 10. epizódban láthatjuk, amikor Steve-et megtámadják a konyhában. Látjuk, hogy a szomszéd kerítése nagyon közel van, így nincs magyarázat arra, hogy McGarrett hogyan szerzett építési engedélyt egy bővítésre, mivel a 10. évad 2. epizódjában a hátsó ajtó egy mosókonyha/tárolóra nyílik, ami a garázsba vezet. A szoba ugyan keskeny, de elég nagy ahhoz, hogy a szomszéd kerítéséig érjen. Nem tudom mik a szabályok O’ahun, de nálunk legalább 2 méternek kell lennie az épület és a kerítés között, úgyhogy McGarrett-nek szüksége volt a teljes immunitásra és támogatásra, hogy ezt megtehesse.
Végül elkészítettem az első apró tárgyakat a konyhába: mivel Danny a rántottát szereti, így Steve-nek mindenképpen szüksége van néhány falapátra a főzéshez, ezek európai és amerikai dióból készültek. Az üvegtisztító alapkellék minden háztartásban. És végül – bár nem konyhai eszközök, de McGarrett igen ügyes barkácsoló ezért miért ne kerülhetne ide néhány csavarhúzó (vas, réz, fa)A jövő hétig,

Aloha,

Orsi


2 megjegyzés: