2013. január 26., szombat

Roof Terrace / Tetőterasz

Another task is completed on the patisserie. It was the most cumbersome I have ever faced (Oh, no, just the 2nd one... the worst was to make the timbers on the medieval inn 4 years ago.), it took about 100 hours to build the terrace, cover with pumice and paint and age.

Do you remember this photo? I took it on 5th of August, 2011, when I started this project:

 
I didn’t want to make compromise I knew exactly how the terrace has to look like: dirty and old looking with moss and lichen as the building itself is 250 years old and it is rare to renovate or clean a roof terrace as regularly as the building. I used actual photos of Petit Trianon to reach the most realistic effect.

The banisters were made by a US company, I just cut them to size and made the large columns. Then the tedious work began: covered the whole roof with a mixture of finely grinded stone and white acrylic paint, finely sanded, painted with a light limestone shade as primer. When it dried I applied a mature limestone shade on most of the banisters and columns and started the shading and aging with a pale grey first, then a dirtier brownish grey and finally with a dark mix of black, grey and bitter chocolate brown. I used extremely diluted paint for the aging for the natural look. When it dried completely I started to paint the lichen and moss. I took several hours to complete this step. I plan to apply more on the floor of the terrace, but it will be made only in May when I’ll return from the KDF. As last step I sanded back some of the pumice, to get the white blurs on the banisters. 80 hours were spent with painting and aging out of that 100, but I think it was worth every minute. The effect is exactly what I wanted: old, mossy, dirty, just like in the reality.
Cover the roof with white pumice:
 
Alternative use of a miniature:
 
 
 The roof:
 
 
 
 
 
 

Have a nice week,

Orsi

******************

Befejeztem egy újabb feladatot a cukrászdán. Ez volt a legkimerítőbb amivel valaha szembenéztem (Ó nem, csak a 2. legrosszabb, az első a középkori fogadó gerendáinak kifaragása volt 4 éve.), kb. 100 órát vett igénybe megépíteni a teraszt, kőpasztával borítani, festeni és öregíteni.

Emlékeztek erre a fotóra? 2011. augusztus 5-én készítettem, mikor elkezdtem a cukrászda építését.

Nem akartam kompromisszumot kötni, pontosan tudtam, hogy milyennek kell lennie a terasznak: piszkos és öreg kinézetűnek, mohával és zuzmóval, hiszen az épület 250 éves, és ritkán fordul elő, hogy olyan gyakorisággal renoválják és takarítják a tetőteraszt, mint az épületet magát.

Az oszlopokat egy amerikai cég készítette, csak méretre kellett őket vágnom és elkészítenem a nagy oszlopokat. Az igazán fárasztó munka ezután kezdődött: a teljes tetőt finomra őrölt kő és fehér akrilfesték keverékével kellett befednem, majd finoman visszacsiszolnom, ezt követte egy réteg halvány mészkő árnyalat alapozásként. Mikor megszáradt, az oszlopok nagy részét meleg mészkő árnyalattal borítottam, majd következett az öregítés, első fázisként halványszürke árnyalattal, majd egy piszkosabb jellegű barnásszürkével, végül fekete, szürke és étcsokoládé sötét keverékével. Nagy mértékben vizezett festékeket használtam az öregítéshez a természetes hatás érdekében. Mikor teljesen megszáradt elkezdtem a zuzmó és moha festését. Csak ez az egy lépés órákat vett igénybe (pedig csak közelről látható igazán). Úgy tervezem, hogy a tető korláton belüli részére is megfestem, de csak májusban, ha visszajöttem a KDF-ről. Utolsó lépésként visszacsiszoltam az első rétegig itt-ott, hogy előtűnjenek a fehér foltok a korláton. A festés és az öregítés 80 órát vett igénybe a 100-ból, de úgy hiszem minden perce megért. A hatás pontosan az, amit akartam: öreg, mohos, piszkos, épp, mint a valóságban.

 

Szép hetet,

Orsi

 

 

4 megjegyzés:

  1. You have done an amazing job it really looks ancient.

    VálaszTörlés
  2. It's looking really good and well worth the time spent on the aging process. I like the detail on the arches too.

    Can't wait for the next pics!

    VálaszTörlés