2012. július 20., péntek

The Hollow Crown Market / A Hollow Crown piac

Now it is “official”: my next project will be the meat market scene from the BBC’s The Hollow Crown.

I have to admit this was the film (2 films to be correct, Henry IV part 1-2. – Henry V will be broadcasted on this Saturday) I enjoyed immensely. Probably the best Shakespeare adaptation I have ever seen. I’m eagerly waiting for the Henry V, as I watched it with Laurence Olivier long ago.

During the last days I considered and reconsidered and reconsidered to built it again, but on Wednesday evening a picture popped into my mind which was the sign I have to do this. I decided to use my current inn as part of this scene, because of two reasons:

-          I watched the film and found many similarities between the one on the screen and one in my workshop

-          logistic and practicality


Actually there are 3 scenes/building in the film which would look great in miniature, but I have to use my logistic senses :(

1.      The inn/pub

2.      The throne room

3.      The market


The inn is out of question as I have already built a medieval inn and I don’t want to make a whole medieval “hotel chain” in my apartment.

The throne room is magnificent, dark and amazing, BUT it is large as a gothic church (maybe because it is a gothic church? I suppose…) which means I have to switch something in the apartment with a miniature throne room. But what? My working area? My king size bed? The dining table? No, there is no way.

Just imagine, if that room’s width is 20 yards, it will be 60 inches (1,5 m) and speaking about it heights……



I try to tell you about the picture I see in my mind. It will be a mounted piece. As it is a street scene I won’t need whole houses, just their walls, therefore I will build only the bordering walls.

The existing inn’s façade will be the first building (left side of the street), will be followed by another half-timbered house with greyish brown timbers and greyish blue walls and with a large, reinforced wooden door. I will make a boar’s head hanging from it and put torches onto the walls (electrified torches certainly). This façade will be a bit ahead of the inn’s, as the inn is side opening and it will be available to open it behind the other building’s façade.

Two large, dirty stone houses will create the opposite wall and a lighter one will close our little alley. The cobblestoned street will be full of tables (I had the get photos about a medieval butcher table, as I remember they had a way how the blood will flow down to the ground instead of lingering on the table), hooks and raw meat of course.

As I’m not the world’s biggest meat eater it will be a real challenge….

I took the first step yesterday and made a tiny knife as the first piece of the project (instead working on the salon de thé’s chandelier…).

I’m thrilled to work with iron and wood again, after working with clay only in the last months. The buildings and pavement will be separate pieces, easy to assemble together but easy to hide in a cupboard too.

I know it maybe sounds a bit messy, but now my head is throbbing and want to explode as it is full with ideas.



See you soon (maybe with a photo of the knife ;) )

Orsi

**********



Most már “hivatalosnak” tekinthető, hogy a következő munkám a húspiac jelenet lesz a BBC The Hollow Crown-jából.

El kell mondjam ezt a filmet (kettő, hogy pontosak legyünk, IV. Henrik 1-2. rész, az V. Henriket szombaton vetítik) hihetetlenül élveztem. Talán a legjobb Shakespeare-feldolgozás volt, amit valaha láttam. Alig várom már az V. Henriket, mert azt a Laurence Olivier-féle feldolgozásban láttam nagyon régen.

Az elmúlt napokban töprengtem, töprengtem és megint csak töprengtem, de szerda este beugrott egy kép az agyamba, és azonnal tudtam, hogy ez a jel, amire vártam. A jel, hogy meg kell építenem. Elhatároztam, hogy a jelenlegi fogadó is a jelenet része lesz, két okból:

-          a filmet nézve döbbentem rá mennyi közös van a filmen látott és az általam épített között.

-          logisztika és praktikum



Valójában három olyan jelenet/épület volt a filmben, ami pazarul nézne ki miniatűrben, de használnom kell a logisztikai érzékemet (és nem felejthetem el a korlátaimat – ki ért a tértágító bűbájhoz?)

1.      A fogadó/kocsma

2.      A trónterem

3.      A piac



A fogadó kiesik, mert már építettem egyet, és nem akarok egy teljes középkori hotelláncot tartani a lakásban.

A trónterem nagyszabású, sötét, elképesztő, DE akkora, mint egy gótikus templom (talán, mert egy gótikus templom? Szerintem igen…), ami azt jelenti, hogy ki kellene cserélnem valamit a lakásban a trónteremre. De mit? A dolgozósarkot? A franciaágyat? Az ebédlőasztalt. Nem, nincs az a pénz.

Csak képzeld el, ha a szoba szélessége 18 m, akkor 1,5 m lesz miniatűrben… és akkor beszéljünk a magasságáról…



Megpróbálom elmondani milyen képet látok a fejemben. Összecsukható darab lesz. Mivel ez egy utcai jelenet, nincs szüksége teljes házakra, csak a homlokzatokra. Ezért csak az utcát határoló falakat építem meg.

A már meglévő fogadó lesz az utca bal oldalának első épülete, ezt követi majd egy másik fakazettás ház szürkésbarna gerendákkal és szürkéskék falakkal, valamint egy hatalmas vasalt faajtóval. Készítek egy vaddisznófejet, ami az épületről lóghat, és fáklyák kerülnek a falra (elektromosak természetesen). Ez a homlokzat előrébb kerül, mint a fogadóé, mert a fogadó oldala nyitható, így azt ki lehet nyitni a második épület háta mögött.

Két hatalmas, koszos kőház alkotja a szemközti falat, és egy világosabb a hátsó, ezzel lezárva a mi kis sikátorunkat. A macskaköves utca tele lesz asztalokkal (szereznem kell egy fotót egy középkori hentes asztalról, mert tudom, hogy úgy volt kiképezve, hogy a vér lefolyjon róla a földre, ahelyett, hogy az asztalra száradna vagy az szívná be), kampókkal és nyers hússal természetesen.

Mivel nem én vagyok a világ legnagyobb húsevője, ez valódi kihívás lesz számomra…

Tegnap megtettem az első lépést és elkészítettem egy apró kést, mint a projekt első darabját (ahelyett, hogy a teaszalon csillárján dolgoztam volna…).

Izgatott vagyok, hogy újra vassal és fával dolgozhatok, a több hónapig tartó kizárólagos gyurmázás után.

Az épületek és a járda különálló darabokat képeznek majd, könnyen összeilleszthetők, de ugyanilyen könnyen el is rejthetők majd egy szekrényben.



Tudom, hogy ez most kicsit zavarosan hangzik még, de a fejem szét akar robbanni az ötletektől.



Hamarosan újra jövök (talán pont egy képpel a késről)

Orsi


3 megjegyzés:

  1. Képszerű volt a leírás, remekül el tudom képzelni a jelenetet! Bár biztos vagyok benne, hogy fog meglepetéseket tartogatni az új projekted! Már alig várom !

    VálaszTörlés
  2. Good luck, that sounds like a fun project to do

    Love
    Marisa :)

    VálaszTörlés
  3. I really look forward to seeing pictures. I like how you're envisioning it as a mounted piece. Wow would it be huge if you made everything in full, so that is a great way around that.

    A picture of the knife you created would be interesting to see, if you can post it.

    VálaszTörlés